Vefatının 27. yılı münasebetiyle Türk ebru sanatının kilometre taşlarından Mustafa Düzgünman, Geleneksel Sanatlar Derneği’nin düzenlediği bir programla yad edildi.
Geleneksel Sanatlar Derneği, geleneksel sanatlar alanında yaptıkları çalışmalarla bu sanatların tanıtılmasına ve gelişmesine büyük katkılar sağlamış ustaları anmak üzere tertip ettiği “Geleneğe Vefa” programları kapsamında, Türk ebru sanatına büyük katkılar sunmuş olan Mustafa Düzgünman’ı andı.
Anma programı 12 Eylül Salı günü saat 10.00’da, Düzgünman’ın Karacaahmet Mezarlığındaki kabrinde okunan Kur’an tilaveti ile başladı. Saat 11.00’de Altunizade Kültür Merkezi’nde anmaya katılanlara ikramlarda bulunularak program devam etti. Kültür Merkezinde, Alparslan Babaoğlu tarafından ustanın hayatını ve eserlerini anlatan bir seminer verildi.
Ahmet Yüksel Özemre’nin “Üsküdar’da Bir Attar Dükkânı” adlı eseri söyleşi sonrası katılımcılara hediye edildi. Bu eserde adı geçen dükkân Düzgünman ailesine ait olmasıyla biliniyor. Hayatı ve eserleriyle Türk ebru sanatının gelişimine büyük katkılar sunmuş, çok fazla talebe yetiştirmiş olan Mustafa Düzgünman’ın anma programına, sanatçı ve akademisyenler katıldı.
Mustafa Düzgünman Kimdir?
9 Şubat 1920’de İstanbul Üsküdar’da Sultantepe’de doğdu. Babası, Saim Efendi’dir. İlk tahsilini tamamladıktan sonra babasının Üsküdar çarşısındaki attar dükkânında çalışmaya başladı. 1938 yılında, annesinin dayısı hattat Necmeddin Okyay onu, hocalık yaptığı Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Türk Tezyinî Sanatları Bölümü’ne kaydettirdi ancak hayat şartları sebebiyle bir müddet sonra okuldan ayrılarak tekrar baba mesleği olan aktarlığa döndü. Özellikle 1957’den itibaren daha fazla zaman ayırdığı ebruculukla meşguliyetini ise ölümüne kadar sürdürmüştür. Düzgünman, ebruculukta kendisini geçtiğini söyleyen hocası Necmeddin Okyay’ın bu sanata kazandırdığı çiçekli ebru çeşitlerine papatyayı eklemiş, ayrıca çiçek şekillerini de ıslah etmiştir. 1940’ta başlayıp ölümüne kadar elli yıl süren ebruculuğu sırasında, 1967’den itibaren çeşitli sergiler açan ve bazı sergilere katılan
Düzgünman, hem eserleriyle hem de yetiştirdiği öğrencileriyle bu sanatın tanınmasına ve yayılmasına hizmet ederek son otuz beş yılın ebruculuğuna adeta damgasını vurmuş bir sanatkardır.
12 Eylül 1990 Çarşamba günü vefat eden Mustafa Düzgünman’ın kabri, Karacaahmet Mezarlığı’ndadır.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.
One Comment